Спільний проект Литва-Україна-США

Спільний проект Литва-Україна-США
Cпільний проект Ротарі дистрикту Литви 1462, клубів з Шяуляю «Вікінтас» та «Гармонія», Ротарі клубу м. Йонішкіс, а також Ротарі клубів литовців Чикаго та Ужгородського «Ужгород-Скала» (Україна).

У Будинку соціальної опіки, що створюється (Шаукенай, Кельмський район) при Шяуляйському центрі паліативної допомоги та догляду за хворими були оснащені дев’ять палат та кухня. Загальна вартість проекту 6 901,59 євро.

Ініціатор проекту – РК «Вікінтас» з Шяуляю. Під час святкування свого десятиріччя (27 січня 2018 р.) клуб представив новий стратегічний проект: «Шяуляйський хоспіс» — допомога Громадському закладу — Шяуляйському центру паліативної допомоги та догляду за хворими у створенні хоспісу. Хвороба змінює життя людини, приносячи неспокій, біль и розгубленість. Мета паліативної допомоги – допомога важкохворому та його рідним, створити найкращі умови підтримання якості життя для успішного вирішення фізичних, психологічних та духовних проблем. Якщо людину не можна вилікувати, це ще не означає, що йому не можна допомогти.
Цим загальним проектом Ротарі клубів внесений вагомий вклад з метою створення в Шяуляйському регіоні стаціонару (пізніше хоспісу) паліативної допомоги та догляду за хворими, мета якого створити та розвивати мережу послуг для хворих та членів їх сімей з надання соціальних послуг, духовної, психологічної та інформаційної допомоги. Потреба в таких послугах зростає в умовах старіння суспільства постійно зростає.

Мінісітерством охорони здоров’я Литви було надане приміщення у містечку Шаукенай Кельмського району. У даний момент там проживає 19 хворих, працевлаштовано 12 чоловік персоналу. Опосередковано послугами будинку опіки користуються біля 80 родичів та близьких людей хворих. У даний момент ремонтуються додаткові приміщення, розраховані ще на 12 чоловік. Сумісно з Міністерством охорони здоров’я Литви готується договір про довготермінову оренду державного майна, який намічено підписати у кінці листопада 2018 року. Передбачений термін договору — не менше п’яти років.

Основна мета Центру – створити будинок опіки та забезпечити догляд за важкохворими та одинокими престарілими людьми.

ПОСЛУГИ:
Довготермінова/короткотермінова опіка;
Паліативна допомога (для дорослих та дітей);
Амбулаторна медична допомога.

 

Були оснащенні дев’ять палат, в яких встановлені шафи для особистих речей.

Також оснащена кухня зі спеціальним кухонним оснащенням та меблями — встановлені холодильник, духова шафа, електроплита, витяжна шафа.


У трьох палатах встановлені функціональні ліжка для важкохворих.